понеділок, 18 січня 2021 р.

19 кілограмів чистого електричного здоров'я або Vishlabs SINWEX

SINWEX - це приблизно 20 кілограмів правильного електроживлення для Аудіо Сістеми від харьківського радіоінженера Віталія Шевченка. Автор приладу розшифровує назву як "SInusoidal Noise Wideband EXtractor" (широкополосний екстрактор синусоідального шуму). 


Мені пощастило - я бачив, як конкретно мій прилад був виготовлений, бо Віталій люб'язно робив фотографії на моє прохання. Так що - ось генезис приладу.








 

Технічні дані (присутній текст від автора приладу)

Output:
Power - up to 1800 VA
Voltage - 105-245 Volts
Current - 8 Amps
Frequency - 50 or 60 Hz
Peak - 8 Amps
Distortion (THD+N) - 0.3%
HF noise - 22mV RMS

Input:
AC input range - 190-260 Volts
Frequency input - 50/60 Hz
Input capacity - ap 2100VA
Power consumption - 20 Watts (with no load)
General:
W x H x D - 443x 100 x 320 mm
Weight - 19 kg (unboxed)
Cooling system - heatsink

Design:
SPWM 23.4KHz
CPU 12MHz
Output H on 4  IGBT
DT 300ns
Transformer output - balanced Power line 115+115V with central tap. 

Особливості

1) відсутнісь імпульсних блоків живлення;

2) повна гальванічна розв'язка від електромережі;

3) регенератор може працювати у будь-якій мережі, з будь-якими електричними перешкодами та формою синуса (вкрай бажана наявність заземлення);

4) має захист від перевищення струму, від короткого замикання (у топових версіях ця функція відключається) та від зниження напруги;

5) регенератор має негативний вихідний опір, коли працює з реактивним індуктивно-ємнісним навантаженням. Тобто у момент споживання струму регенератор збільшує вихідну напругу (у мережі - навпаки, напруга просаджується). Таким чином компенсується опір дротів, рознімачів та активні втрати зникають;

6) Також вдалось вирішити питання з дохлим/недінамічним звуком власних електростанцій. Якщо прилад працює без навантаження та його вихідна напруга дорівнює 218В, то при підключенні реактивного навантаження (в залежності від коефіцієнту потужності) вона стане 219-223В. Це - нормальний режим роботи;

7) Вихідний трансформатор вагою 16.5 кг займає більшу частину корпусу;

8) У вихідному каскаді застосовуються потужні транзистори IGBT зі струмом 45А (у версії на 1200ВТ) та зі струмом 60А (у версії на1800Вт);

9)  Вбудований індикатор відображає напругу на виході, струм, відбірну потужність (активну!) та рахує, скільки кВт/г витрачено при прослуховуванні Системи (цей лічильник можна обнулити);

10) Діапазон відібраний оптимально з точки зору економічності та завдань. Звісно, по ТЗ замовника діапазон  вхідних та вихідних напруг може бути будь-яким, наприклад, 100-300В на вході та 200-300В на виході. В будь якому випадку, прилад виготовляється під замовлення та, якщо знадобиться знизити діапазон вхідних напруг (а разом з ним - також вихідну потужність за тих самих розмірів трансформатора), то питання вирішується.

Графіки

Синусоїда до регенератору

 


Синусоїда після регенератору


Досить наочно, навіть для людей, що не в змозі розрізнити резистор від трансформатору.

Також маємо невеличке відео стосовно рівня перешкод.



Підсвічювання дисплею можна відключити, це - також плюс у карму, бо знаю багатьох, хто завжди відключає будь-які дисплеї, якщо це передбачено виробником.


А ось так прилад виглядає ззовні.


 


 Вплив на Звук

 Динамічний діапазон (ДД) - якщо раніше моя Система довзволяла слухати вокальний джаз чи камерну музику на відмітці 7-8 мого попереднього підсилювача, то зараз легко можна слухати рок (наприклад, Кріса Корнелла) на рівні 2 (!). Спокійні музикальні жанри взагалі зараз можна слухати на відмітці 1 (!). Динаміка - суто ураган. Я й раніше не скаржився (580 Ватт у класі Д удмухується в одну колону), але тут - вже стає лячно за сусідів.  :bash:

Можливо, за рахунок приросту ДД, проблемні записи прослуховуються комфортніше, але у той же час якісні записи йдуть краще, або, щонайменш, на тому самому рівні. Віталій називає цей ефект "аналоговістю", хоч я й не згоден з таким терміном та не вважаю його доцільним. Для мене ця фішка приладу поки що залишилась загадкою, яка тільки має бути вирішена.  

Збільшення мікродинаміки присутнє, але не на такому великому рівні, яке я спостерігав після встановлення на ЦАП та Транспорт КД двох мережевих кабелів NBS із загальним рітейлом біля 7 000 USD.

Голографія звуку: музичні пласти розкриваються легше, відчувається "дихання" музикального полотна. Ви одразу відчуєте рівень свого джерела музичного сигналу, на декого чекають неприємні відкриття.

Сцена: позиціонування музичних інструментів та виконавців у просторі фокусується точніше. Дана прецесія й сприймається мізками слухача як додатковий комфорт, а комфорту не буває забагато.

Розподільна здатність: збільшується, але не на багато, тут не варто чекати дива чи вау-ефектів. На жаль, необхідність придбання коштовних мережевих кабелів, поява у Системі цього приладу не відміняє взагалі, від слова "зовсім"!

Pros and Cons

За

1) Зручність. Єлектроживлення на всю Систему можна безпечно (бо реалізована функція "м'який старт") подати однією кнопкою.

 2) Захист усієї коштовної радіоапаратури від позаштатних ситуацій в електромережі. Актульно як ніколи. Конкретно на моєму екземплярі встановлено 3 топких запобіжника (моя специфікація), зазвичай там - тільки 2.

3) Збільшення ДД дозволяє слухати музику у будь-який час, що дуже актуально для багатоквартирних будинків.

4) Дуже приваблива ціна. Мій екземпляр з 4-ма европейськими розетками середньої цінової категорії (максимум можна поставити або 5 европейських розеток, або 2 штатівські розетки) коштував мені 1 560 USD. Ціна може змінюватись залежно від побажань замовника у питанні кількості та якості розеток.

 5) Виробник готовий розглядати будь-які побажання замовника стосовно зовнішнього вигляду приладу (колір дисплею, кнопка включення живлення, колір передньої панелі). 

6) 10 років гарантії від виробника.

Проти

1) Дуже простий корпус, який не "зайде" деяким більш вибагливим потенційним клієнтам. Можу натякнути: пункт 4 вище.

2) У комплекті присутній лише комплект топких запобіжників. Ані коробки, ані мануалу. Ну, коробка - то таке.... Але я наполегливо рекомендую Віталію зробити елементарний мануал на прилад, вистачить простого друку на форматі А4, так само роблять деякі виробники хай-енду. 

Трохи парадоксальний висновок

Це - не аудіофільський прилад, скоріше - меломанський. Він додасть комфорту у процесі прослуховування музики по багатьох звукових параметрах. 

Мій прилад підключений без заземлення (!), також ще не закриті питання по мережевим кабелям. Впевнений, що при застосуванні жИрних кабелів електроживлення можна отримати дещо інші результати, скажімо, більш аудіофільські. Також досвід окремих аудіотоваришів показує позитивний результат сумісного застосування мережевих фільтрів після (!) регенератору. Наприклад, американська Hydra додає невеличкі позитивні зміни у стереосцені.

Я не грався зі змінами вихідної напруги приладу, бо не мав стільки часу для експериментів. Маючи інформацію від інших власників приладу, можу сказати, що крутилка на задній панелі чекає пригод. 

Чи вкладається усе вищеперелічене у цінник розміром у 1 560 долларів США? Oh, yes, baby! Аналогів приладу такої потужності не існує на світовому маркеті, або ж мені особисто не відомо про такі. Аналогічний регенератор якогось відомого бренду потягне десь на 10 000 USD. Ну, може, будете мати більш привабливий корпус.

До речі, після його придбання я майже не слухаю музику у навушниках. Навіщо, якщо це можна робити у будь-який час, застосовуючи АС???

Тестовий музичний матеріал (тільки на КД)

- Billy McLaughlin 1996 Fingerdance (Narada Media ND-61058)

- Audioslave 2002 Audioslave (Epic/Interscope EK 86968)
- Tsuyoshi Yamamoto Trio 1974 Midnight Sugar (tbm-23), ltd edition 24K gold cd
- Ozzy Osbourne 2020 Ordinary Man (Epic Records 1943718462)
- Roland Kirk 1964 I Talk with the Spirits (Verve 314 558 076-2) re-issue 1998
- Johnathan Elias 1999 The Prayer Cirle (SK 60569)
- Maginificat & Concerti - Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach - 2014 - La Capella     Reial de Catalunya, Le Concert des Nations, Pierre Hantai clavecin - Jordi Savall (AliaVox AVSA9909D) 

Моя Система

        - Speakers: Audio Physic, model Avanti, first generation.
        - Power Amp: NuPrime, model STA-9 (4 pcs in mono mode).
        - Pre-Amp: PS Audio, model PCA-2 (with external PSU).
        - DAC: AMR, model DP-777.
        - CD Transport: Ayon CD-T.
        - Rack (audio furniture): DYI from Ikea tables, model Hemnes with Monacor spikes.
        - Speakers' Cable: Neotech Formosa (2 pairs).
        - Digital cable: MIT Proline Digital (AES/EBU).
        - Component Cables: 1) Neotech Formosa ITR-1 (RCA); 2) hybrid Neotech NEI-3002 OCC/SPUPOCC (balanced);
          3) hybrid Neotech NEI-3002 OCC/SPUPOCC (2 pairs x 8.4 m).
        - Power Cables: 1) DYI cables made from polished soviet military copper bus with German connectors;
          2) Neotech NEP-3001 MK3 3x5.25 OCC/SPUPOCC - hybrid power cable with Neotech NC-P303 OCС EU power plug Gold (2 pcs x 1.5 m on Power Amps); 3) Neotech The Sahara (1.75m) - 2 pcs.                                
        - Accessories: DYI footers under units, speakers and acoustic cable.
        - TTAF Power Bar Schuko 8 Extreme Line.

 

 

Немає коментарів: