понеділок, 25 травня 2015 р.

Темна Сторона Апокаліптики

                                            

                     (Рев'ю на музичний альбом Apocalyptica 2015 Shadowmaker)

Це - восьмий за рахунком студійник після 5-ти річної перерви. Я взагалі спочатку скептично ставився до самій ідеї слухати новий альбом апокаліптичних пілільщиков, пам'ятаючи епічний фейл з альбомом "7th Symphony ". Але колега по роботі так нахвалював, що я вирішив все ж послухати. На щастя, все виявилося не так запущено.

1 трек - зловісне інтро I-III-V Seed of Chaos грізно заявляє про альбом. Явна відсилання до треш-класиці від Металіки - For Whom The Bell Tolls.

2 трек - Cold Blood - божевільний перехід на американський мейнстрім, де чутно нового постійного вокаліста Franky Perez (колишнього гітариста американської команди Scars on Broadway і штатного вокаліста Slash and Friends). Пісня настільки вибивається з русла, очевидно, що це - сiнгл, пізніше вставлений в альбом, і місце вибране, на мій погляд, невдало.


3 трек - міні-опера Shadowmaker, що дала назву альбому, повна несподіванок.


4 трек - Slow Burn - вкрадливий вокал Френкі заклинає "Just like a slow burn / Stay with me forever / I сан't let you ever fade away" (Немов повільне спалювання / Залишся зі мною назавжди / Я не можу дозволити тобі померти). До речі, в даному тексті - знову відсилання до творчості Металіки.

5 трек - Reign of Fear - інструментальний трек, на якому нарешті виразно проступають контури колишньої Апокаліптики. Гей, голлівудські режисери, які спеціалізуються на апокаліптичних сюжетах, вам випадково не потрібна музична тема?

6 трек - Hole in My Soul - любовна балада, яка ще потрапить у всі піратські збірники а-ля Love Ballads, по сусідству зі слізними опусами скорпів.

7 трек - House of Chains - пілілово в кращих мітальних традиціях, єдиний спірний трек альбому, на якому Переза заносить аж на територію дес-металу.

8 трек - Riot Lights - тривожна мелодія інструментальної п'єси у стилі EDM, вкраплення сигналів телеграфного коду Морзе підкреслюють серйозність ситуації. Коротше, комусь потрібен терміновий хелп, і він його отримує в наступному треку.

9 трек - Come Back Down -блискавичний вокал Переза, котрий, немов гострими лезами, перерiзають риффами (!) вiолончелi.

10 трек - Sea Song (You Waded Out) - ударні і контрабаси-віолончелі зустрічаються один з одним, накладаючись і переплітаючись, і над цим симбіозом ширяє вокал Френкі.






11 трек - Til Death Do Us Part - кращий інструментальний трек альбому, який починається як траурний марш, а потім зривається в непередбачуваний атракціон під назвою "гарячі фінські віолончельні
гірки ".

12 трек - Dead Man's Eyes - левiтацiя у мiнорi.

13 трек - Hall of the Mountain King (feat. Avanti Orchestra) (Deluxe Edition Bonus Edition) - нічого не можу сказати, не слухав.

Висновки:

За визнанням Perttu Kivilaasko музиканти тільки на написання матеріалу і репетиції витратили 6 місяців, стираючи пальці в кров. Вірю.

Підключення віолончелей до гітарним комбо - хід оригінальний. Хто б порадив зробити такий експеримент Маестро Джорді Савален!

Гнівна, насичена емоціями музика Апокаліптики звучить темніше і експрессивнєє, ніж будь-коли. Мабуть, звідси і назва альбому.

На жаль, превалювання вокалу Переза над струнними звичної нам Апокаліптики наводить на парадоксальну думку про те, що це Френк Перез представляє Апокаліптики, а - не навпаки!

Експерименти Апокаліптики з купою запрошених вокалістів (у минулих альбомах) отримали логічний розвиток - на постійне місце у мікрофонної стійки строком на 2 роки був запрошений Френк Перез, впевнено демонструє кілька класичних рокових і мітальних вокальних технік.

Старі фанати Апокаліптики не в'їдуть в альбом з першого разу, мені самому знадобилося рази 4. Так що запасіться терпінням, або просто пройдіть повз.

Альбом буде відмінно слухатися в дорозі, так що, автолюбителі - беремо на замітку.

Якщо хтось незнайомий з творчістю Апокаліптики - настійно рекомендую ознайомитися з альбомом Plays Металіка By Four Cellos (1996), Ви будете неабияк здивовані.



Формати релізу:

1) стандартне видання (10 пісень) тривалістю 53:57

2) подвійний вініловий LP (10 пісень плюс 2 бонусних трека плюс компакт-диск)

3) люксовое видання компакт-диска (Mediabook Deluxe CD) (12 пісень) тривалістю 65:16

4) версія для цифрової завантаження (10 пісень плюс 2 бонусних трека)

5) комплект (box-set), що складається з лімітованого видання компакт-диска, подвійного вінілового LP,
спеціальний буклет розміром як LP, фотографії команди, Apocalyptica / Shadowmaker свічка (для освітлення, не подумайте чого зайвого!) і код доступу для завантаження ексклюзивного цифрового контенту.

Дата виходу релізу: 17-22 квітня 2015

Оцінка: 4 з половиною бали (з п'яти), причому мінус - через козлячу роботу звукорежисерів, який запоров добру половину альбому.

Звукозаписний лейбл: Better Noise Records (відгалуження групи Eleven Seven Music)

Продюсер: Nick Raskulinecz (Mastodon, Ghost BC, Deftones, Evanescense, Death Angel, Bush та інші)


Зведення: Greg Fidelman

Гідні уваги треки: 6,9,11.

Однією фразою: фінські тенедели повернулись до слухача темною стороною.


Tracklist:
01. I-III-V- Seed Of Chaos        1:26  (instrumental)
02. Cold Blood                           3:27
03. Shadowmaker                       7:35
04. Slow Burn                             4:44
05. Reign Of Fear                        6:54  (instrumental)
06. Hole in My Soul                     4:05
07. House Of Chains                    3:28
08. Riot Lights                              6:40  (instrumental)
09. Come Back Down                  4:24
10. Sea Song (You Waded Out)    4:54
11. Till Death Do Us Part               7:50  (instrumental)
12. Dead Man’s Eyes                    9:42


Склад:
Franky Perez - вокали
Perttu Kivilaakso - віолончель, програмування, бек-вокали
Paavo Lotjonen - віолончель, бек-вокали
Eicca Toppinen - віолончель, контрабас, перкусія, вокали та програмування
Mikko Siren - ударні, перкусія






Немає коментарів: