четвер, 22 жовтня 2015 р.

Приблуда Глибокого Очищення


    iFi Audio - це дочерня компанiя, яка своїм походженням зобов'язана британськiй Abbingdon Music Research (AMR). iFi славетна своїми маленькими, крутими, просунутими приладами серiї "Micro", кожен прилад якої має в назвi букву "i", немов представляючись кожного разу. Тобто, наприклад, назва "iCAN" виглядяє так: "Я - пiдсилювач вушек". Я достатньо знайомий з продукцiєю цiєї компанiї, навiть, свого часу придумав їм прiзвисько.

    Навiть з однiєї назви iPurifier можна зробити правильний висновок про те, що цей прилад щось робить з очищуванням.

    Виробник обiцяє зниження шуму електромагнiтних iмпульсiв з 39дБ до 34. Що таке 5 дБ? Це - чверть вiд рiвня гучностi шепту або 1/3 вiд падiння голки на пiдлогу. Якщо Ви можете це почути, тодi - мої щирi поздоровлення. Бо у Вас слух - як у собаки. Нi, це - не образа, це - комплiмент!

    iPurifier чистить та фiльтрує звуковий сiгнал та лінію живлення (5В), також, як задекларовано виробником, прилад готовий для всiх сучасних та  майбутнiх форматiв PCM/DSD/DXD.

      Розпаковка

    Маленька паперова коробочка з технiчним описом назовнi. Як очiкувано для iFi!






    Я маю досить серйозний ЦАП (взагалі то, це - не просто ЦАП, а цифровий процесор, що видно навiть iз назви приладу - DP-777), це - AMR DP-777. Але у першiй частi тесту я використовув свoю Похідну Систему i зробив це по 2-х причинах.

    Перша - немає нiякого сенсу використовувати iPurifier зумiсно з DP-777, тому що гальванична розв'язка на USB входi вже зроблена виробником. Український дiлер, в котрого я придбав прилад, розказав це менi, коли ми дискутували про функцiї процесора. Вiн мав на увазi мою спробу пiключити к DP-777 другий прилад вiд iFi - iUSBPower. Але - яка рiзниця? Я також знайшов на сайтi виробника щось про "розв'язку" (дивись п.3).

    Як би там не було - я все ж таки провiв експерiмент та пiдрубив iPurifier до USB вхiду процесора AMR DP-777. Що сказати - той дiлер був правий! Дiнамiчний дiапазон запису зменьшився, також впало розрiшення Системи та поменшало воздуху. Це був явний перебор!

   Друга причина: моя Похiдна Система, не дивлячись на скромні габарiти - досить серйозна. Я використовую Genelec 8020B - активнi професiйнi студiйнi монiтори ближнього поля. Вони - дiйсно правдоруби, що спроможнi показати будь-яку фальш виконавця. У ролi ЦАПу виступає дуже цiкавий професiйний прилад нiмецького бренду RME. Бiльшiсть подумає, що це - виносна звукова карта, але це - лише одна функцiя цього приладу. Babyface -    це 22-х канальний, 192кГц-й, USB високоскоростний аудiо iнтерфейс. Я зробив 2 твiка з цим приладом: наклеїв вібропоглинаючий матеріал на всі чіпи і конденсатори всередині й зпаяв кабель 15-ти штирьковий VGA (вихiд Babyface) - балансний Canare L-4E6S.



      USB кабли

    В мене 2 топових USB кабеля: WireWorld, модель Platinum Starlight (1 м) виробництва США та Sound-YP, модель Master SE (1.35 м) українського виробництва.

    iPurifier в мене у наявностi був один, тож я вирiшив зробити прослуховування у 3 етапи:

   1-ий - вставити iPurifier мiж Babyface та ноутбуком (на монiторах Genelec 8020B);
   2-ий - вставити iPurifier мiж Babyface та ноутбуком та пiдрубити це до моєї Великої Системи;
   3-iй - вставити iPurifier мiж виносним HDD та USB кабелем.



     Прослуховування

   Програмне забезпечення: я використовував Fidelizer 6.8 (бесплатна утiлiта) та софтовий плейєр Bug Head Emperor.

   ПК: старий ноутбук Acer Aspire 6920G з процесором Duo-Centrino та 4Гб оперативної пам'ятi. Ви можете отримати набагато бiльших результатiв, якщо використуєте сучасний потужний ПК, бо цей японський плейєр жере ресурси, як голодний вiвк, що вискочив з лiсу взимку.

   1 частина - мiж Babyface та USB кабелем WireWorld

   Застосованi аудiо прилади: старий ноутбук Acer, USB кабель WireWorld Platinum Starlight, RME Babyface з акумулятором, балансний кабель Canare L-4E6S, активнi монiтори Genelec 8020B.

   Метод прослуховування: я прослухав всю сбiрку без iPurifier, потiм - з ним. Звiсно, я робив позначки. Метою першої частини біло отримати загальне уявлення про роботу приладу.



   2 частина - мiж Babyface та USB кабелем Sound-YP

   Тут я вирiшив радикально змiнити методику прослуховування.
 
    Застосованi аудiо прилади: старий ноутбук Acer, USB кабель Sound-YP Master SE , RME Babyface з адаптором 12В-1250мА, балансний кабель Canare L-4E6S, пiдсилювач потужностi T+A модель A1500, акустичний кабель Acoustic Revive модель SPC Reference, АС Audio Physic модель Avanti.

   Я навмисне додав адаптор до RME Babyface та пiдняв розрiшення, застосувавши частину моєї Великої Системи.

    Метод прослуховування: я програвав один трек без iPurifier, потiм - з ним, слухав, робив позначки. Потiм - наступний трек. Трохи повільний і трудомісткий процес? Дiйсно так! Така в нас, аудiжурналiстiв, negra carmissima.

    Власне - прослуховування.

    Все вищесказане було лише необхiдною преамбулою i ось тiльки зараз - що конкретно iPurifier зробив з кожним треком.

Трек 1 – Mozart - Rex Tremendae (Mozart - Requiem KV 626 - Philippe Herreweghe - La Chapelle Royale - Collegium Vocale - 1996 – Harmonia Mundi) – збiльшення дiнамiчного дiапазону, у цiлому звук пом'якшав, розподiл вокалiв - на високому рiвнi, сцiна стала ширше та глибше, а яка реверберацiя!

Трек 2 – Mozart - Tuba Mirum (Mozart - Requiem KV 626 - Philippe Herreweghe - La Chapelle Royale - Collegium Vocale - 1996 – Harmonia Mundi) - розрiшення виросло, роскошнi високi! Ефект включення голографiчного 3D улучшайзеру.

Трек 3 – Andrea Bocelli - Con Te Partiro (Andrea Bocelli - Romanza (XRCD)) – часткова матерiалiзацiя спiвака в кiмнатi. Ви бажаєте повної матерiалiзацiї? Ну, не за одну ж стодоларову банкноту, пробачьте!

Трек 4 – Susannah McCorkle - Manha De Carnaval (Susannah McCorkle - Most Requested Songs – Concord) – на вiдмiтцi 01:43 взвізг саксофону проходить м'якше, спiв стає більш душевним і проникливим, акустична гiтара вiзуалiзується точнiше, її тембри густiшають, особливо - у низькочастотному дiапазонi.

Трек 5 – Владiмiр Висоцкiй - Конi Прiвередлiвиє (Владiмiр Висоцкiй - Iзбранноє (1974-75) - Melodiya) – так, це - доволi еклєктична добiрка, я забув про це сказати. Це - один з найкращiх трекiв для перевiрки на емоційну складову. Там є один момент, де спiвак жалiється, що ангельскi голоси так iнфернально звучать. На Добрих Системах я завжди отримую мурашок по шкірі на цьому моментi. На Чудових Системах результат має бути ще бiльшим - мурашки прокотяться хвилею вiд верхівки до п'ят декiлька разiв. Й мурашки можуть стати конських розмiрiв. Якiсть мурашкових мутацiї - це й буде рiвень Системи. Бо якщо Система не спроможна передавати емоції - якого бiса вона взагалi потрiбна?

Трек 6 – Peter Gabriel - Mercy Street (Peter Gabriel - So - Geffen Records) – ось тут мене чекав нєжданчiк. Довгий час я не мiг сформулювати той цiкавий ефект, що приблуда додала в звук. Звiсно, що у трецi - 2 вокали - Пiтера Гейбрiела та Тонi Левiна, i це покаже люба Якiсна Система. Вони спiвають в унiсон, через 2 iнтервали, на поганiй Системi це буде виглядати як один (!) вокал. Але я тiльки зараз змiг до кiнця розгадати задумку Гейбрiела - вокал Левiна служить своєрiдною підкладкою хрипкому вокалу Пiтера. Цi 2 вокали повиннi звучати разом,
але не заважая один одному чи музицi. Єдність двох вокалiв.

Трек 7 – Eagles - Hotel California (Eagles - Hell Freezes Over - XRCD) -  я не змiг зупинити прослуховування цього треку, так натурально все звучало.

Трек 8 -  Nils Petter Molvaer - Thlon (Nils Petter Molvaer – Khmer – ECM) – я ще нiколи (!) не чув, що "цвіркуни" (01:20 - 01:25) рухаються у цьому запису! Й "ударні" - так, все може бути глибше, набагато глибше. Наскiльки глибоко - це вже питання до Ваших АС.

Трек 9 – Peter Gabriel - Growing Up (Peter Gabriel – Up – Real World) – на вiдмiтцi 01:10 йде удар по тарiльцi. З iPurifier-ом загасання проходить значно м'ягкше, ближче до реального.

Трек 10 – Berlioz - Marche au supplice (Berliner Philharmoniker · Herbert von Karajan - Berlioz - Symphonie fantastique · La Damnation de Faust – Danses – Deutsche Grammophone) – оркестровий пік на 00:27 проходить з бiльшою потужнiстю, тембри інструментів багатше.

Трек 11 -  Ruggiero Ricci - Carmen Fantaisie (Ruggiero Ricci – LSO – Pierino Gamba – Carmen Fantaisie – XRCD24) – зазвичай скрипка Маестро досягає тільки Місяця, але за допомогою приладу вона цього разу долетіла аж до Юпітера.

Трек 12 – Metallica - Wherever I May Roam (Metallica – 1991 - Elektra) – дзвіночок на 00:19, а-а-а, яке супер-дзинь! Похмура атмосфера треку буквально відчувається шкірою, а все тому що співак явно збирається бродити по ... Пеклу.

Трек 13 – Death - The Sound of Perseverance (Death - The Sound of Perseverance - Nuclear Blast) – нічний кошмар, здатний зганьбити більшість Систем. Нi, iPurifier нiяка не чарівна паличка, але кулеметнi трелi здвоєних бочок були краще сформованi.

Трек 14 - Marylin Manson - Killing Strangers (Marylin Manson - The Pale Emperor - Cooking Vinyl, Loma Vista Recordings) – хай-хети йдуть комфортнiше, текстура басової партiї багатше, а демон, що літає над головою Менсона, нарешті виривається на волю.

    3 частинамiж виносним HDD та Babyface

    На жаль, я мав в навнiстi лише один iPurifier, в іншому випадку я би змiг вставити прилад мiж ноутбуком та Babyface й мiж виносним HDD та Babyface. Ця частина тесту пройшла швидко, бо менi стало очевидно, що нiяких змiн у звуцi немає.


    2 зауваження з натурних випробувань

    1) Вже коли iPurifier встановлений у Систему - будь-яке пiд'єднання або роз'єднання USB кабла не призведе до характерного "пух" в акустичних системах. Цей факт вже дещо скаже про ефективнiсть дії приблуди по iзоляції лiнії живлення в USB.

   2) Я спробував слухати хай-рези у форматi 24-176.4, працює.

    Висновок

   iPurifier додасть до звучання Вашої Системи майже все: бiльше розрiшення, сцена стане ширше та глибше, на записах, зроблених з якiстю з'явиться "повiтря", Ви отримаєте бiльше емоцiй, Ваши улюбленi записи будуть йти комфортнiше. Я не втомлююся дивуватися людському генію, здатному запакувати такий потенціал звукових змін в такі мініатюрні прилади. Настійно рекомендую до використання, особливо - в Системах початкового рівня мiж ЦАПом та USB кабелем. Чи тягне це на 99 американських долари? Вiдповiдь на це питання Ви легко зможете знайти самi.

   Характеристики

- зумiсний з високошвидкiстним USB 2.0 (32 bit/384 кГц та нижче)
- iмпеданс: 90 Омiв
- конектори: iFi 'FINAL' USB конектори
- розмiри: 62 (Д) x 19 (Ш) x 18 (В) мм
- вага: 33 гр (0.11 фунта)
- гарантiйний термiн: 12 мiсяцiв.

    Тестовий збiрник

1. Rex tremendae (Mozart - Requiem KV 626 - Philippe Herreweghe - La Chapelle Royale - Collegium Vocale - 1996 – Harmonia Mundi)
2. Tuba mirum (Mozart - Requiem KV 626 - Philippe Herreweghe - La Chapelle Royale - Collegium Vocale - 1996 – Harmonia Mundi)
3. Con Te Partiro (Andrea Bocelli - Romanza (XRCD))
4. Manha De Carnaval (Susannah McCorkle - Most Requested Songs – Concord)
5. Koni Priveredlivye (Vladimir Vysotsky - Izbrannoe (1974-75) - Melodiya)
6. Mercy Street (Peter Gabriel - So - Geffen Records)
7. Hotel California (Eagles - Hell Freezes Over - XRCD)
8. Tlon (Nils Petter Molvaer – Khmer – ECM)
9. Growing Up (Peter Gabriel – Up – Real World)
10. Marche au supplice (Berliner Philharmoniker · Herbert von Karajan - Berlioz - Symphonie fantastique · La Damnation de Faust – Danses – Deutsche Grammophone)
11. Carmen Fantaisie (Ruggiero Ricci – LSO – Pierino Gamba – Carmen Fantaisie – XRCD24)
12. Wherever I May Roam (Metallica – 1991 - Elektra)
13.  The Sound of Perseverance (Death - The Sound of Perseverance - Nuclear Blast)
14. Killing Strangers (Marylin Manson - The Pale Emperor - Cooking Vinyl, Loma Vista Recordings).

P.S. Чьому саме "приблуда"? Це - аудiофiльский сленг, означає будь-який мiнiтюрний електронний прилад. Класичнi приклади - Auidioquest DragonFly, Audioquest JitterBug, M2Tech hiFace Two, iFi iPurifier.

Нагадую: нiякого передруку без мого дозволу бути не може.







Немає коментарів: